Orofaciale fysiotherapie bij kanker

FS Fysio

Mensen met een vorm van kanker die klachten geeft in het hoofd- en halsgebied kunnen hiervoor terecht bij een orofaciaal fysiotherapeut, ook wel een kaakfysiotherapeut genoemd. Tumoren in dit gebied zijn bijvoorbeeld tong-, keel- of neustumoren. De orofaciaal fysiotherapeut helpt u met problemen bij het functioneren van spieren en gewrichten in het hoofd, het halsgebied en het kauwstelsel. De orofaciaal fysiotherapeut werkt vaak nauw samen met de tandarts-gnatholoog, kaakchirurg, KNO-arts en/of logopedist.

De orofaciaal fysiotherapeut geeft uitleg en advies over het normale gebruik van het kauwstelsel. Ook leert u onder andere zelfmassage voor ontspanning van de kauwspieren en het vergroten van de mondopening. Ontspanningsoefeningen en oefeningen voor het verbeteren van het kauwstelsel zijn vaak onderdeel van het behandelplan. Het afleren van bepaalde gewoontes is vaak essentieel voor het verbeteren van de klachten. Bijvoorbeeld klemmen van de kiezen, tongpersen en tandenknarsen zijn activiteiten die verminderd moeten worden. 

De orofaciaal fysiotherapeut is een officiƫle specialisatie binnen de fysiotherapie. Deze fysiotherapeut is geschoold in kanker in het hoofd-halsgebied, specifieke zenuwaandoeningen, tandheelkundige aspecten en specifieke stoornissen die te maken hebben met de nek. Als er problemen zijn met de aangezichtsspieren kan deze fysiotherapeut u hiervoor behandelen. Ook bij een beperkte mondopening, littekens en problemen met de nek- en schoudergordelspieren kan de orofaciaal fysiotherapeut u helpen.

Kosten en verwijzing
Zorgverzekeraars vergoeden fysiotherapie voor een beperkt deel vanuit de basisverzekering. Vraag hiernaar bij uw zorgverzekeraar. U hebt geen verwijzing nodig van uw (huis)arts.