Eén op de drie mensen krijgt ooit kanker. Veel mensen hebben daarbij vragen over hun voeding. Een oncologiediëtist kan je (hierbij) helpen. De oncologiediëtist beantwoord jouw voedingsvragen voorafgaand, tijdens en/of na afloop van de behandeling en geeft advies op maat, passend bij jouw persoonlijke situatie (en wensen).
Het effect van kanker en de dieetbehandeling kan per persoon erg verschillen. De oncologiediëtist is expert op het gebied van voeding en kanker. De oncologiediëtist kan je helpen in de verschillende fasen van de behandeling en daarna.
Kanker en de behandeling vergen veel van het lichaam. Het is nuttig om al voor de start van de behandeling te zorgen dat je zo fit mogelijk kan beginnen aan de behandeling.
Vaak spelen problemen die samenhangen met eten een rol voor, tijdens en na de behandeling van kanker. Onbedoeld gewichtsverlies komt vaak voor, net zoals toename in gewicht en klachten die het moeilijk maken om te eten. Dit zorgt voor verlies van spieren en conditie en dat vergroot het risico op ondervoeding. Ondervoeding heeft een nadelig effect op het resultaat van de behandeling.
De oncologiediëtist kan je helpen in de verschillende fasen van de behandeling en daarna. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:
Tijdens de behandeling:
- zo goed mogelijk gevoed blijven
- zo fit mogelijk te zijn
Na de behandeling:
- na de behandeling helpen sneller te herstellen
En daarna:
- bij vragen als je niet meer beter wordt, maar zo lang mogelijk in een goede conditie wil blijven
- bij vragen over eten en drinken in de laatste fase van het leven (meer info)
En ook bij:
- onbedoeld gewichtsverlies (meer info)
- onbedoelde gewichtstoename
- ondersteuning bij het behouden van spiermassa
- verminderen van klachten die samenhangen met voeding bijvoorbeeld: misselijkheid, pijn, smaakverandering of een slechte eetlust
- voedingsadvies afgestemd op persoonlijke situaties
Vanuit de basisverzekering wordt er per kalenderjaar 3 uur dieetadvisering van een diëtist vergoed. Deze vergoeding valt binnen het eigen risico, behalve bij kinderen onder de 18 jaar.
In de aanvullende verzekeringen worden soms extra uren dieetadvisering vergoed. Dit is per aanvullende verzekering verschillend. Hiervoor kun je het beste navraag doen bij je eigen zorgverzekeraar.De diëtist is direct toegankelijk, dit betekent dat u geen verwijsbrief van uw arts nodig heeft. Soms stellen zorgverzekeraars toch een verwijzing van uw arts verplicht om in aanmerking te komen voor vergoeding. Bekijk dus uw polisvoorwaarden of dit voor uw zorgverzekeraar geldt.
Tekst van: https://oncologiedietisten.nl/home2/patienten2/